Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Wie kan een bedrijf failliet laten gaan?

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf failliet kan gaan. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Crediteuren (Schuldeisers)

Als de rekeningen niet betaald worden dan zijn de leveranciers, partners en andere partijen die samenwerken met het bedrijf waar jij werkt, in eerste instantie echt nog wel bereid om regelingen te treffen en te kijken naar de mogelijkheden. Maar als er bijvoorbeeld een half jaar voorbij gaat en de openstaande rekeningen zich blijven opstapelen, wordt er uiteindelijk een grens bereikt.

Vaak begrijpen de crediteuren of schuldeisers dan ook dat zij hoogstwaarschijnlijk niet de enige zijn waarvan de rekeningen niet betaald worden. Vaak heeft het bedrijf dan zelf ook al een signaal afgegeven dat het betalen snel zal plaatsvinden maar dat het wat langer duurt. Het is in dat geval mogelijk dat een crediteur uiteindelijk het faillissement aanvraagt. Om dat faillissement aan te kunnen vragen moeten er altijd 2 crediteuren zijn. Een advocaat kan dit faillissement dan voor hen aanvragen.

De directie

Het komt ook voor dat, ondanks alle regelingen die de directie probeert te treffen, zij zelf tot de conclusie komt om het faillissement aan te vragen. Dit kan soms voordelen hebben. De directie kan zich dan bijvoorbeeld beter voorbereiden op een mogelijke doorstart van het bedrijf. Als je als directie alles hebt gedaan om het bedrijf in stand te houden en er zijn geen uitwegen meer, dan is zelf het faillissement aanvragen het enige dat nog overblijft om er definitief een punt achter te zetten.

Personeel

Als het bedrijf waar je werkt steeds te laat je salaris betaalt of als je zelfs een of meerdere maanden geen salaris hebt ontvangen, dan kan ook jij het faillissement aanvragen. Je hebt hier minimaal 1 andere collega voor nodig. Vaak als jij je salaris niet hebt gehad, geldt dit ook voor je collega’s. In dat geval is het goed om de krachten te bundelen en samen het faillissement aan te vragen.

Als het bedrijf failliet is heb je waarschijnlijk geen baan meer. Bij een door de rechter uitgesproken faillissement heb je recht op een uitkering wegens betalingsonmacht van het UWV.

Als je zelf het faillissement wilt aanvragen, lees daar dan meer over in Hoe je zelf het faillissement kunt aanvragen als medewerker.

Bewindvoerder

Als een bedrijf zich in surseance van betaling bevindt dan wordt er een bewindvoerder aangesteld. Als uiteindelijk blijkt dat het bedrijf het niet voor elkaar krijgt haar financiële problemen op orde te krijgen, kan de bewindvoerder het faillissement aanvragen. Vaak gaat dit in overleg met de directie en de rechter.

Lees meer over jouw mogelijkheden op ONICA.nl en wat jij zelf kan doen als het bedrijf waar je werkt failliet gaat.

Details

Categorie

Ontslag bij faillissement

Datum

22 december 2014

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht