Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

WIA

De Wet verbetering Poortwachter vraagt dat jij en jouw werkgever jullie best doen om jou zo snel en goed mogelijk weer aan het werk te hebben. Daar krijgen jullie samen twee jaar de tijd voor. Na twee jaar ziekte gaat de Poortwachter (UWV) bekijken hoe hard jullie je best hebben gedaan en of jullie de wettelijke taken juist hebben uitgevoerd.

Als je na twee jaar nog niet in staat bent om jouw eigen of aangepaste functie uit te voeren, en jouw mogelijkheden om herplaatst te worden op de arbeidsmarkt onderzocht zijn zonder resultaat (re-integratie tweede spoor), kun je een aanvraag doen voor de WIA.

De WIA biedt een uitkering voor mensen die gedeeltelijk arbeidsgeschikt of volledig arbeidsongeschikt zijn.

Deze aanvraag gebeurt altijd in samenspraak met jouw werkgever. Het UWV neemt de aanvraag in behandeling en doet een uitspraak of je in aanmerking komt voor de uitkering.

De WIA kent twee regelingen:

  1. Als je langer dan twee jaar ziek bent maar uiteindelijk wel weer aan het werk kunt, dan kun je gebruikmaken van de WGA-uitkering.
  2. Als je langer ziek bent en er is geen zicht meer is op herstel waardoor je niet meer aan het werk kan, dan kun je gebruikmaken van de IVA-uitkering.

Ben je ziek en wil je meer weten over wat er op je afkomt? Lees hier op ONICA.nl wat jij zelf kan doen.

Details

Categorie

Poortwachter

Datum

1 juni 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form