Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Wat kan jij met een sociaal plan?

Een sociaal plan is een regeling waarin de werkgever beschrijft waarom hij gaat reorganiseren, wat de gevolgen hiervan zijn op jou en je collega’s en welke (financiële) compensatie werknemers krijgen die door de reorganisatie ontslagen of herplaatst worden.

Waarom een sociaal plan?

Het sociaal plan zal vaak een stukje achtergrond geven over waarom jouw werkgever vindt dat een reorganisatie noodzakelijk is. Sommige bedrijven gaan reorganiseren omdat ze het anders financieel niet gaan reden en iedereen ontslagen moet worden. Maar er wordt ook nog heel veel gereorganiseerd om onder aan de streep meer geld over te houden.  Als het bedrijf er nog (redelijk) goed voor staat en bijvoorbeeld de winst wil vergroten zou je ook een socialer of meer omvattend sociaal plan verwachten ten opzichte van een bedrijf waarvan niet zeker is of ze het gaan redden na de reorganisatie.

Moet je het sociaal plan volgen?

Binnen kleine ondernemingen wordt een sociaal plan meestal gemaakt door het bedrijf zelf bijvoorbeeld in overleg met de OR. Als dat zo is en je werkgever geeft aan dat je door de reorganisatie ontslagen wordt en dat het sociaal plan geldt, betekent dit eigenlijk alleen maar een aanbod. Er is dus ruimte voor onderhandeling.

Binnen grotere organisaties wordt het sociaal plan vaak samen met een vakbond opgesteld.  In dat geval is het sociaal plan een juridisch document en kan er zelden van afgeweken worden. Onderhandelingsruimte is er veel minder.

Wat kan jij met een sociaal plan?

Een sociaal plan biedt jou de gelegenheid te bepalen van welke voorzieningen je gebruik wilt maken, nu er geen “ruimte” meer voor jou is binnen het bedrijf. Je kunt een plan maken waarmee je voor jezelf bepaalt van welke regelingen je gebruik wilt maken. Het is ook een goed toetsmoment om na te gaan of je echt alles hebt wat je nodig hebt om een nieuwe start te maken. Hoewel je in deze situatie als boventallige niet zelf gekozen hebt om je baan op te zeggen kun je wel van de gelegenheid gebruikmaken om te bedenken wat nu je mogelijkheden zijn en hoe je die onder andere door de voorzieningen van het sociaal plan kan benutten.

Ben je benieuwd hoe je toekomst er uit zou kunnen zien als je gebruik maakt van het sociaal plan? Open de chat of maak een account aan en maak contact met ons. Wij helpen je erbij!

Details

Categorie

Alles over reorganisatie

Datum

1 augustus 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form