Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan beschrijft wat ontslagen en blijvende werknemers (na of tijdens een reorganisatie) aan hulp, ondersteuning en financiële middelen of vergoedingen ontvangen.

Een sociaal plan kan binnen iedere organisatie afwijken en wordt opgesteld door het bedrijf zelf, soms in samenspraak met de OR (ondernemingsraad) en bijvoorbeeld een vakbond. Dit is niet verplicht.

Of je nu blijft na de reorganisatie of het bedrijf moet verlaten, voor alle partijen zijn er voorzieningen in het sociaal plan opgenomen.

Inhoud van een sociaal plan

Sociale plannen zijn soms heel uitgebreid en helemaal gericht op zorgen voor jou als medewerker. Maar soms zijn ze ook gewoon ronduit asociaal met geen enkele voorziening of tegemoetkoming voor jou.  In de meeste sociale plannen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De looptijd van het sociaal plan.
  • De doelgroep: Op wie is het sociaal plan van toepassing?
  • De manier waarop aangekondigd en bepaald wordt wanneer werknemers boventallig zijn.
  • Maatregelen die je werkgever neemt om boventallige werknemers intern of extern aan nieuw werk te helpen.
  • Financiële vergoedingen voor werknemers die definitief ontslagen worden. Het gaat dan meestal om een ontslagvergoeding of een periodieke aanvulling op een WW-uitkering.
  • Hardheidsclausule. Dit is een artikel dat aangeeft dat in bijzondere gevallen van het sociaal plan kan worden afgeweken.

Wordt je door reorganisatie ontslagen en wil je meer weten over wat jouw mogelijkheden zijn en wat je moet doen? Lees dan meer over reorganisatie en wat het betekent, boventallig zijn, en ontslagen worden tijdens reorganisatie.

Mag je blijven na de reorganisatie, dan verandert er ook voor jou een hoop. Wil je meer weten over wat jouw mogelijkheden zijn en wat je moet doen? Kijk dan hier de achterblijver.

Details

Categorie

Alles over reorganisatie Featured

Datum

1 augustus 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form