Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Wanneer ben je ziek?

Ziekmelden, wat is dat nou eigenlijk? Eigenlijk is dat voor iedereen anders. Terwijl de één met volle bijholtes, hoofdpijn en een loopneus prima zijn dagelijkse werk kan doen, kan een ander zich zo belabberd voelen dat hij/zij alleen maar in bed wil liggen. Wanneer iemand ziek is, is dat dus voor iedereen net iets anders.

Maar je bent ook ziek als je een (ernstige) ziekte hebt die niet direct aan de buitenkant te zien is. Zo kan de “Ziekte van Pfeiffer”, een vorm van kanker of een chronische ziekte als migraine je behoorlijk in de weg zitten als je aan het werk moet.

Wanneer ben je te ziek om te werken?

Jij bepaalt wanneer je te ziek bent om bepaalde dingen te doen. Bij een goede griep met koorts heb je weinig energie en ben je slap omdat je vaak te weinig eet en heeft je lichaam voornamelijk slaap nodig. In je bed liggen en een persoonlijke verzorger die elk uur even wat lekkers te drinken brengt, is dan je grootste behoefte. Dat zijn dan niet de meest geweldige omstandigheden om gewoon naar jouw werk te gaan.

Maar wat nu als je vandaag lekker gewerkt hebt en morgenochtend een gesprek hebt bij de huisarts en hoort dat je mogelijk een vorm van kanker hebt? Ben je dan ook te ziek om te werken?

Op dat moment is er misschien aan de buitenkant niets aan je te merken. Ondanks dat je je nog even ’goed‘ voelt als gisteren is er natuurlijk wel degelijk iets veranderd. In je hoofd zorgt dit bericht er voor dat je even helemaal niets kunt. Je hebt tijd nodig om dit slechte nieuws een plaats te geven. Vaak kun je jouw werk dan nog wel doen maar met aangepaste werkzaamheden en tijden. Dus ook in zo’n situatie kun je te ziek zijn om te werken.

De bedrijfsarts

Jij kunt zelf het beste aangeven wanneer je je te ziek voelt om te werken. Als je je ziek voelt, meld je dit aan jouw werkgever. Als je meer hebt dan een griepje moet jouw werkgever volgens de wet zorgen dat een bedrijfsarts meekijkt. Dat gebeurt meestal niet meteen, maar binnen de eerste zes weken van je ziekteperiode.

Ben je ziek en wil je meer weten over wat er op je afkomt? Lees hier op ONICA.nl wat jij zelf kan doen.

 

Details

Categorie

Featured Ziek zijn & melden

Datum

12 mei 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form