Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Uitkering wegens betalingsonmacht

Nu het bedrijf failliet gaat of in ieder geval moeite heeft om jouw salaris te betalen, is het moment aangebroken dat jij jezelf, je collega en je werkgever bij het UWV kan aanmelden.

Het UWV kent de zogenaamd Uitkering wegens betalingsonmacht. Met andere woorden een uitkering die jij en je collega’s ontvangen als je werkgever niet meer in staat is je salaris te betalen.

Wanneer ontvang je een uitkering wegens betalingsonmacht?

Dat kan in de volgende situaties:

 • De rechter heeft jouw werkgever tijdelijk uitstel van betaling (surseance) gegeven. Daarnaast wijst hij iemand aan die het financieel beheer overneemt (een bewindvoerder).
 • De rechter verklaart jouw werkgever failliet en wijst iemand aan die het financieel beheer overneemt (een curator).
 • Jouw werkgever kan niet meer uit de problemen komen. Hij krijgt van de rechtbank een regeling om de schulden af te lossen. Dit heet een schuldsaneringsregeling.
 • Een andere situatie waarbij jouw werkgever geen loon meer betaalt. Bijvoorbeeld als hij is verdwenen en voor jou en je collega’s onbereikbaar is. Hierbij moet het volgende gelden:
  • Er is geen uitzicht op loonbetalingen.
  • Jouw collega’s zitten in dezelfde situatie.
  • Schuldeisers worden niet meer betaald.
  • De rechter heeft geen uitspraak gedaan over de financiële problemen van je werkgever.

Wat betaalt het UWV?

Als je werkgever niet meer in staat is om je salaris te voldoen, dan zal het UWV de volgende betalingen van uw werkgever overnemen:

 • Achterstallig loon, onkostenvergoedingen en eventuele dertiende maand over de afgelopen dertien weken.
 • Achterstallig vakantiegeld, nog uit te betalen vakantiedagen en pensioenpremies over het afgelopen jaar

Hoe vraag je een uitkering wegens betalingsonmacht aan?

Zodra je meer weet over de financiële situatie van het bedrijf en de reden waarom je werkgever geen salaris meer betaald, kun je contact opnemen met het UWV. Zij organiseren dan een bijeenkomst voor jou en je collega’s waar je het aanvraagformulier samen invult. Dit kan dus niet via de website van het UWV of telefonisch.

Het proces van het aanvragen van deze uitkering heeft het UWV niet bepaalt makkelijk gemaakt. Dus heb je hulp nodig? Open de chat of maak een account aan en leg contact met een van onze Digi Oon’s. We doen heel graag onze uiterste best dat jij en je collega’s goed en snel geholpen worden zodat jullie niet in de problemen komen met je eigen vaste lasten.

Details

Categorie

Featured Ontslag bij faillissement

Datum

2 augustus 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form