Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Met wederzijds goedvinden vertrekken

Als je boventallig bent verklaard en er na de reorganisatie geen ruimte meer voor je is, dan ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar. Dat is natuurlijk niet helemaal zo. De term “met wederzijds goedvinden” dekt in deze situatie niet helemaal de lading; jij bent het er ongetwijfeld niet mee eens dat jouw functie komt te vervallen of dat jij degene bent die door de krimp moet vertrekken. Toch heet afscheid nemen van jouw werkgever in deze situatie met “wederzijds goedvinden” omdat je samen bepaalt onder welke condities dat afscheid gaat gebeuren.

Vaak is er in het sociaal plan al een goede voorzet gedaan voor de regelingen waar je gebruik van kunt maken als je moet vertrekken. Maar dat staat je niet in de weg om in een persoonlijk gesprek een voorstel te doen over wat jij nodig hebt om jouw carrière verder voort te zetten buiten het bedrijf. Natuurlijk is jouw belangrijkste prioriteit dat je jouw huur/hypotheek kunt blijven betalen en daarvoor heb je een nieuwe baan nodig. Er zullen in het sociaal plan voldoende regelingen getroffen zijn om je in financieel opzicht tegemoet te komen. Met de nieuwe ontslagwetgeving van 2015 is de werkgever bijvoorbeeld verplicht om je een transitievergoeding te betalen.

Het is belangrijk om verder te denken dan alleen geld. Als je nadenkt over wat je hierna wilt gaan doen, kun je ongetwijfeld bedenken wat je nodig hebt om dit te realiseren.

Waar je op moet letten
Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst moet je op een aantal zaken letten:

  1. Als jouw werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt tijdens een gesprek, vraag dan de tijd om het rustig door te lezen en stel vragen. Er is nooit haast bij geboden, ook al zegt jouw werkgever van wel. Je mag een voorstel altijd mee naar huis nemen en op jouw gemak doorlezen, hier op het platform naar antwoorden zoeken en zelf bepalen wat je nog meer toegevoegd of juist verwijderd wilt hebben.
  2. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent, is het natuurlijk de bedoeling dat al jouw wensen en eisen erin zijn opgenomen. Soms komt het voor dat je toch iets anders wilt toevoegen of onder andere condities wilt afronden. Wettelijk gezien heb je twee weken de tijd om terug te komen op de vaststellingsovereenkomst. Binnen die tijd mag je eenmalig aanpassingen doen. Daarna is de overeenkomst definitief. Jouw werkgever hoort je dit te vertellen en dit ook in de overeenkomst te zetten. Als dat niet gebeurt, dan krijg je drie weken bedenktijd.
  3. Heb je in jouw arbeidsovereenkomst een concurrentie- en/of geheimhoudingsbeding, dan is het goed om te controleren wat er met de inhoud van deze bedingen gebeurt nu de werkgever geen ruimte meer voor je heeft. Vaak komen ze te vervallen, maar het is goed dat je dat controleert.

Wil je meer weten over wat je nodig kunt hebben als je het bedrijf gaat verlaten? Lees hier op ONICA.nl alles over wat dat inhoudt en wat jouw mogelijkheden zijn.

Details

Categorie

Alles over boventallig Boventalligcat

Datum

9 januari 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht