Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Lisa en haar opzegtermijn

Afgelopen week maakte we kennis met Lisa. Ze is wat mij betreft een voorbeeld van hoe kleine werkdingen voor zoveel problemen kunnen zorgen. Alle werknemers hebben volgens mij echt wel wat kennis over hoe het juridisch ongeveer in elkaar zit, maar vaak gaat het dan mis als het op de details aankomt. Dit geldt ook voor Lisa. Ze weet heel goed dat haar contract opgezegd kan worden en dat er een opzegtermijn geldt. Haar verhaal gaat deze week over hoe ze een verkeerd beeld had van hoe de opzegtermijn werkt.

Lisa’s Situatie

Vandaag werden we gebeld door Lisa. Lisa was in paniek: Ze heeft in maart gehoord dat haar contract niet verlengd zou worden in november en heeft haar best gedaan om te gaan solliciteren.

Bij haar eerste sollicitatiegesprek werd ze direct aangenomen. Ze was eruit: zij had een nieuwe baan en dus was het tijd om haar andere baan op te zeggen. Ze schreef dan ook netjes een brief dat ze per vandaag (14 juli) haar contract wilde opzeggen. En vervolgens ondertekende ze haar nieuwe contract met als startdatum 15 augustus. Want tenslotte is 14 juli plus 1 maand opzegtermijn 14 augustus.

Vanmorgen was Lisa uitgenodigd om een gesprek te voeren met haar manager. Die was nogal geschrokken van het feit dat ze op zo’n korte termijn al een nieuwe baan had gevonden en dus ook écht weg ging. Maar weggaan per 14 augustus was geen optie voor haar werkgever, want ze had een maand opzegtermijn. Hier begreep Lisa helemaal niets van en dus belde ze ons voor direct hulp!

Ik verbaas me er altijd weer over dat werkgevers wel graag van tevoren laten weten dat ze over een bepaalde tijd niets meer voor jou als werknemer kunnen betekenen, maar vervolgens dan verrast zijn als je een beetje initiatief toont en je carrière verder vormgeeft. Je kan toch niet tot de laatste dag voor ze werken en dan pas gaan kijken naar een nieuwe baan?

De opzegtermijn

Hoewel je op ieder moment van de maand je brief kan schrijven en aankondigt dat je gaat opzeggen, wordt er wettelijk altijd gerekend met de laatste dag van de volgende maand dat de opzegtermijn ook echt in gaat. Dus nu Lisa op 14 juli heeft opgezegd betekent het formeel dat per 31 juli de maand opzegtermijn ingaat. Ze is dus tot en met 31 augustus in dienst en pas op 1 september beschikbaar voor een nieuwe baan.

Lisa had de opzegtermijn van een maand heel letterlijk genomen. Ze was er vanuit gegaan dat opzeggen per 14 juli betekende dat ze dus per 14 augustus beschikbaar zou zijn voor ander werk.

De oplossing

Nu we dit Lisa uitgelegd hadden, had ze natuurlijk een probleem. Want ze zou per 15 augustus bij haar nieuwe werkgever beginnen. We legden haar uit hoe ze haar dilemma bespreekbaar kon maken met haar werkgever.

Tip 1: Doe een voorstel
We gaven haar het advies om het gesprek met haar werkgever aan te gaan, uit te leggen dat ze de opzegtermijn niet goed begrepen had en dat ze graag samen wilde kijken hoe ze dit konden oplossen.

Lisa had vakantie gepland staan tot 14 augustus maar had ook nog vakantiedagen over. Zo besloten we dat we gingen voorstellen al haar vakantiedagen op te maken, zodat ze niet hoefde te werken. Maar ze kwam nog steeds een aantal dagen tekort. En dus stelden we daarnaast voor of zij haar wilde vrijstellen van werk.

We vroegen Lisa dit voorstel eerst schriftelijk aan haar manager te sturen en direct in de mail of brief uit te nodigen voor een gesprek. Zo zorgt ze ervoor dat haar werkgever weet wat zij graag wil hebben en ze het niet allemaal mondeling hoeft uit te leggen.

Tip 2: Ga het gesprek aan

Vervolgens is het van belang dat Lisa natuurlijk wel weet wat ze in het gesprek gaat zeggen. Want wat als ze “nee” zeggen?  We zorgden er ook voor dat Lisa onderhandelingsruimte had. Voor wat, hoort wat. En dus bedachten we dat als de werkgever haar niet wilde vrijstellen van werk, zij bereid was om onbetaald verlof op te nemen voor de dagen die ze niet met vakantie kon opvullen. Op die manier hoefde zij haar dan ook niet te betalen. Dit was natuurlijk een laatste redmiddel, want je wil niet zomaar je rechten op geven. Je hebt recht op salaris zolang je in dienst bent, ook als je vrijgesteld wordt van werk. Maar goed Lisa wilde ook wat, dus ze was bereid er iets voor op te offeren.

Nieuw op ONICA? Registreer nu.

Heb je zelf ook een vergelijkbare situatie waar je niet uitkomt? Chat, bel, mail of videobel ons en we kijken gratis wat we voor je kunnen betekenen.

Met een gratis account op ONICA kun je:

  • Gebruikmaken van onze online begeleiding
  • Contacten leggen met andere werknemers in zelfde werksituaties als jij en meepraten op het forum

 

Details

Categorie

De wereld van ONICA

Datum

13 juli 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form