Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Je krijgt een outplacementtraject aangeboden

Nu de reorganisatie een feit is, jij boventallig bent en je moet vertrekken, is de belangrijkste vraag “Hoe moet ik nu verder?”. Vaak wordt er een outplacementtraject aangeboden. Bij een outplacementtraject een word je door een (extern) bureau geholpen om weer aan het werk te gaan.

Wat doet een outplacementbureau?
Een outplacementbureau gaat niet het werk voor je doen. Een outplacementbureau vangt je op, begeleidt en adviseert je bij het vinden van een nieuwe baan. Ze zijn dus geen bemiddelingsbureau met duizenden vacatures waar jij zo in past. Achterover leunen en afwachten verlaagd jouw kansen op een nieuwe baan drastisch.

Wat moet ik doen met een outplacementbureau?
Het helpt om voor jezelf te bedenken waar jouw behoefte ligt. Heb je behoefte aan opvang in de zin van verwerking omdat je na zoveel jaar afscheid moet nemen van jouw werk en omgeving? Heb je behoefte aan het goed formuleren van jouw CV of sollicitatiebrief? Wil je weten hoe en waar je kunt netwerken en met wie? Het outplacementbureau kan je persoonlijke adviseur worden in hoe jij het beste de banenmarkt op kan. Dat betekent dus automatisch dat het “zware” werk door jou moet worden gedaan.

Hoe lang krijg ik begeleiding?
Vaak is in het sociaal plan opgenomen hoe lang het outplacementbureau de tijd krijgt om jou te ondersteunen in het vinden van een baan. Standaard is dit zes maanden en dit kan soms uitgebreid worden tot anderhalf jaar. Je kunt afspreken dat het outplacementtraject al tijdens jouw lopende dienstverband wordt uitgevoerd. In andere situaties komt het voor dat je een budget krijgt voor een outplacementtraject en treed je gelijk uit dienst.

Het klikt niet
Omdat het outplacementbureau nauw met jou samenwerkt om succesvol te zijn, is het belangrijk dat jullie een “klik” hebben. Die heb je vaak niet een in keer. Blijf daarom in gesprek met ze en geef duidelijk aan wat je mist en nodig hebt. Als het uiteindelijk toch niet klikt, heb je vaak (afgesproken in het sociaal plan) de mogelijkheid om een ander bureau uit te kiezen.

Het is belangrijk dat je jouw werkgever blijft informeren hoe het gaat tussen jou en het outplacementbureau. Als het niet klikt, maak dan ook duidelijk bij jouw werkgever waarom het voor jou niet goed voelt en wat je nodig hebt van een outplacementbureau om vooruit te komen. Dit kan een werkgever helpen om de dienstverlening van een bureau te laten aansluiten op wat nodig is. Soms is een werkgever namelijk niet goed op de hoogte van de prestaties van het outplacementbureau.

Lees hier op ONICA.nl alles over wat dat inhoudt en wat jouw mogelijkheden zijn.

Details

Categorie

Ontslag & Reorganisatie Ontslagcat

Datum

9 januari 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht