Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Je contract loopt af

Als je ergens in dienst treedt krijg je vaak een arbeidsovereenkomst met een einddatum. Dit noemen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De duur van de overeenkomst is namelijk vooraf bepaald en overlegd. Bijvoorbeeld een overeenkomst voor 3,6, 9 of 12 maanden.

Een overeenkomst voor bepaalde tijd loopt altijd vanzelf of van rechtswege af zodra die einddatum is bereikt. Je werkgever hoeft hier geen toestemming voor te vragen. Wat je werkgever vanaf 1 januari 2015 wel moet doen, is jou 1 maand voordat die einddatum bereikt wordt, laten weten of hij contract gewoon laat aflopen en jij dus ontslagen wordt, of dat je een ander aanbod krijgt.

Als je werkgever dat niet doet, heb je recht op een vergoeding.

Ook als je ziek en/of zwanger bent op de dag dat je arbeidsovereenkomst afloopt, ga je gewoon uit dienst of wordt je “ontslagen”. In geval van ziekte is het wel van belang dat je controleert of je werkgever ook bij het UWV aangeeft dat je ziek uit dienst bent gegaan.

Details

Categorie

Featured Ontslag bij einde contract

Datum

3 augustus 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form
 • Comment

  Hosting

  4 maart 2017 .

  Je bent erg blij met je baan, maar je hebt slechts een tijdelijk contract. Eigenlijk zou je graag willen blijven of in ieder geval zekerheid hebben over de toekomst. Maar wanneer zou je moeten weten of je contract verlengd wordt? En moet je zelf om duidelijkheid vragen of is de werkgever verplicht om jou op tijd op de hoogte te stellen?

  Beantwoorden

  • Comment

   ONICA.nl

   6 maart 2017 .

   Je hebt altijd de vrijheid om duidelijkheid te vragen. De manier waarop bepaalt hoe gezellig dat gesprek verloopt.. Wettelijk is je werkgever verplicht je een maand voor het einde van je lopende contract te laten weten of en onder welke voorwaarden hij je contract verlengd. Doet hij dat niet en laat hij je contract bijvoorbeeld zonder bericht aflopen dan heb je recht op een schadevergoeding ten hoogte van een maandsalaris. Geeft je werkgever het te laat door, dan heb je recht op een schadevergoeding die naar rato van de maand bepaalt wordt.

   Maar als jij het naar je zin hebt en je wilt blijven, waarom dan niet een goed gesprek voorbereiden door te bedenken wat jij voor het bedrijf wil betekenen in bijvoorbeeld het komende jaar. Maak er een visueel beeld bij, en vraag dat gesprek met je werkgever aan. Nodig je leidinggevende uit voor een leuke lunch, ergens anders dan op je werk en presenteer wat jij voor ogen hebt. Dat is de leukste manier om er zelf de regie in te hebben of je gaat blijven. Feitelijk geef je ze geen kans om je contract niet te verlengen.

   Succes en ga ervoor!

   Beantwoorden

 • Comment

  Hosting

  12 maart 2017 .

  Als werknemer ben je dan direct op de hoogte van de stand van zaken en kun je je op tijd weer verder ori nteren op de arbeidsmarkt. Het is een werkgever uiteraard toegestaan om hierop terug te komen en een maand voor het einde van het contract alsnog een verlenging aan te bieden.

  Beantwoorden