Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Hoe word je boventallig?

Het type reorganisatie bepaalt op welke manier je boventallig wordt. Gaat er bijvoorbeeld een hele vestiging/locatie dicht en zijn de werkzaamheden die op deze vestiging worden uitgevoerd niet meer nodig, dan word jij, samen met alle collega’s van die vestiging/locatie, boventallig.

Wordt er bezuinigd door de hele organisatie heen waardoor er minder personeel nodig is, dan moet er volgens het afspiegelingsbeginsel een selectie worden gemaakt wie er het eerst in aanmerking komt en boventallig wordt met als mogelijk gevolg ontslag.

Het afspiegelingsbeginsel is een manier om wettelijk te bepalen wie er in aanmerking komt voor ontslag. Op deze manier wordt voorkomen dat jij eventueel ontslagen wordt omdat je het nu eenmaal niet zo goed kan vinden met die ene manager die jou de grootste loser vindt die er bestaat.

Het afspiegelingsbeginsel zorgt voor een eerlijk proces voor alle betrokkenen, maar wanneer het jou persoonlijk raakt, is het een ander verhaal. Zo kan de collega die meer ziek is dan aanwezig, misschien blijven en kom jij juist wel in aanmerking voor ontslag. Dat doet zeker pijn.

Hoe je boventallig wordt is dus afhankelijk van het type reorganisatie. één ding is zeker; er kan en mag geen sprake zijn van willekeur.

Als je boventallig wordt verklaard kan dit leiden tot ontslag, maar dat hoeft niet altijd.

Ben je boventallig? Lees hier op ONICA.nl alles over wat dat inhoudt en wat jouw mogelijkheden zijn.

Lees alles over boventallig zijn en je mag blijven
Lees alles over boventallig zijn en jouw functie verandert
Lees alles over boventallig zijn en jouw afdeling krimpt
Lees alles over boventallig zijn en jouw afdeling/functie verdwijnt

Details

Categorie

Alles over boventallig Boventalligcat Featured

Datum

9 januari 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht