Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Hoe moet ik me ziekmelden?

Er is veel discussie over hoe je je ziek moet melden. Met alle communicatiemiddelen die we inmiddels hebben, kan dit op heel veel manieren. Maar wat is nou de juiste manier om je ziek te melden?


Bellen

De beste manier om je ziek te melden is jouw leidinggevende te bellen. Als je belt kun je namelijk gelijk afspraken maken over het werk dat blijft liggen omdat je ziek bent. Je hebt misschien afspraken gemaakt die afgezegd of opnieuw gemaakt moeten worden. Soms moet jouw werk zelfs op een bepaalde dag af zijn. Door te bellen kun je meteen zelf vertellen wat er nog moet gebeuren en ook hoe. Je houdt zo zelf de touwtjes in handen.

Door zelf te bellen met jouw leidinggevende open je ook gelijk het gesprek. Je krijgt daardoor de kans om zelf te vertellen waar jouw behoefte ligt en wat je nodig hebt van jouw werkgever om weer snel beter te worden.

Op kantoor langsgaan

Een andere manier om je ziek te melden is door toch even de moeite te nemen om naar kantoor te gaan. Je kunt dan gelijk met een collega afspreken wat er met jouw werk gebeuren moet, jouw werk netjes overdragen en vertellen dat je hopelijk met een paar dagen weer terug bent. Je laat daarmee zien dat je jouw verantwoordelijkheden serieus neemt en er open voor staat om in contact te blijven met jouw werkgever, ook al voel je je minder fit.

Ook als je heftig nieuws hebt gehad over jouw gezondheid is het goed om je op deze manier ziek te melden. Je hebt natuurlijk niet meteen een plan, maar door naar jouw werkgever te gaan en te vertellen dat je even wat tijd nodig hebt om het slechte nieuws te verwerken, neem jij het heft in handen. Jouw werkgever zal waarschijnlijk net zo geschokt zijn als jij over het slechte nieuws dat jij een dag eerder al gehoord hebt. Je bent ziek en zal ongetwijfeld na een paar dagen of weken graag met jouw werkgever willen bespreken hoe jouw ziekte, jouw herstel en jouw werk naast elkaar kunnen bestaan. Praat hierover in dit gesprek.

Berichten

Als je je op een andere manier ziek meldt, komt dit gesprek misschien niet op gang. Je kunt natuurlijk een WhatsAppje, mailtje of sms’je sturen, maar daarmee krijg je niet de kans om te praten over wat je nodig hebt en wat er bij jouw werkgever geregeld moet worden. Hoewel het misschien allemaal manieren zijn om snel contact met elkaar te hebben, betekent het dus ook dat jullie ‘snel’ met jouw ziekmelding omgaan. Dat is best vervelend als jou iets ernstigs is overkomen. Als je wilt dat jouw werk netjes wordt opgepakt, regel het dan ook netjes als je het zelf even niet kan doen.

Wees daarom slim, en bel gewoon jouw leidinggevende even op.

Ben je ziek en wil je meer weten over wat er op je afkomt? Lees hier op ONICA.nl wat jij zelf kan doen.

 

Details

Categorie

Featured Ziek zijn & melden

Datum

12 mei 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form