Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Het bedrijf kiest voor één locatie (centraliseren)

Vroeger was het logisch dat een bedrijf meerdere locaties had om hun diensten en producten aan te bieden. Vandaag wordt er overal zaken gedaan; offline en online.

Het is minder aantrekkelijk geworden om hoge kosten te (blijven) maken om meerdere locaties te hebben. De directe en indirecte kosten van een extra locatie of vestiging geeft extra druk op het beschikbare geld.
Om kosten te besparen is het soms een logische stap om het werk te verplaatsen naar één locatie en de overige locaties te sluiten.

Het komt vaak voor dat een directie besluit om alle medewerkers van de verschillende locaties te verhuizen naar die ene werklocatie. Iedereen mag dan mee. Hoewel het hier gaat om een reorganisatie zonder ontslag, kan jouw werkgever je toch een voorstel doen om uit elkaar te gaan. Stel dat jij in Groningen woont en werkt. De directie van het bedrijf waar jij werkt besluit het nieuwe kantoor in Utrecht te vestigen. Behalve dat je te maken krijgt met de persoonlijke gevolgen van deze kostenbesparende actie, krijg je ook te maken met lange dagelijkse reistijden. In dat geval is het denkbaar dat jouw werkgever je een aanbod doet om de samenwerking te stoppen.

Maar mag dit zomaar? (En wat betekent dit voor jou?)

In principe is het veranderen van werklocatie (standplaats) een verandering van je arbeidsovereenkomst en dit kan niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd. Als bij een reorganisatie het bedrijf verhuist om bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen, ligt dit anders. Vaak is er een artikel in je arbeidsovereenkomst opgenomen die je werkgever de vrijheid geeft om je standplaats aan te passen als hier een goede reden voor is.

UWV Norm

Je hebt te maken met de wetgeving. Het UWV stelt als norm dat je gemiddeld tussen de twee à drie uur reistijd (heen en terug en zonder files) voor je werk mag hebben. Woon je dus anderhalf uur reizen (enkele reis) van de nieuwe locatie die jouw werkgever heeft uitgekozen, dan ben je verplicht om je nieuwe standplaats te accepteren. Je mag natuurlijk altijd ontslag nemen, maar in bovenstaand voorbeeld verlies je het recht op een uitkering.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

In het geval van een reorganisatie waarbij een verhuizing naar één locatie centraal staat, heeft de werkgever ook vaak een sociaal plan opgesteld. In een sociaal plan staan regelingen en afspraken voor de medewerkers.

Een sociaal plan kan uit verschillende regelingen bestaan zoals een verhuiskostenvergoeding als je letterlijk, samen met je gezin, met het bedrijf meeverhuisd. Vaak is er een reiskostenregeling opgenomen voor de extra reiskosten die je gaat maken. Als er een sociaal plan is kan je niet zomaar alles weigeren omdat je het niet eens bent met bijvoorbeeld de reisafstand naar jouw nieuwe werklocatie. Een sociaal plan is er ook voor jou. Het is verstandig om te onderzoeken welke mogelijkheden een sociaal plan je biedt voor jouw situatie.

Gaat het bedrijf waar je werkt verhuizen en heb je geen idee wat je nu moet doen? ONICA helpt je graag vooruit. Lees hier wat ONICA.nl voor je kan doen.

 

Details

Categorie

Alles over reorganisatie

Datum

9 januari 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht