Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Eerstejaarsevaluatie

De eerstejaarsevaluatie is een wettelijk taak die deel uitmaakt van de Wet Verbetering Poortwachter. Het is een van de taken die eenmalig wordt uitgevoerd.

Als je één jaar ziek bent geweest, is er een hoop gebeurd. Je hebt waarschijnlijk een duidelijke diagnose, een behandelplan en je bent herstellende. Misschien heb je ook al geprobeerd om aan het werk te gaan. Soms kan dat in jouw eigen functie, maar vaak begin je op te bouwen in een aangepaste functie afgestemd op jouw mogelijkheden.

Als je een jaar ziek bent geweest, vraagt de Wet verbetering Poortwachter dat je samen met jouw werkgever en de bedrijfsarts kijkt hoe het afgelopen jaar is gegaan. Deze evaluatie noemen we de eerstejaarsevaluatie.

De eerstejaarsevaluatie is een goed moment om kritisch terug te kijken naar wat jij vond van het re-integratie traject en waar jij ondersteuning en hulp hebt gemist. Het evaluatiemoment is om te kijken of het uitgestippelde plan nog steeds aansluit bij jouw mogelijkheden en dit eventueel bij te stellen.

Lees ook het artikel: De wettelijke stappen bij ziekte.

Jouw rol

Tijdens dit grotere evaluatiemoment is het aan jou om aan te geven wat je wilt, nodig hebt en verwacht als jouw herstel langer duurt dan je dacht. Het is een goed moment om ook jouw specialisten te vragen wat jouw mogelijkheden zijn en hoe jouw herstel en/of behandelplan er uit gaat zien. Durf ook eens kritisch na te denken of je eigenlijk nog wel in jouw eigen functie past. Je bent ziek dus je hoeft niet bang te zijn dat je jouw baan verliest als je aangeeft dat je het zelf helemaal niet ziet zitten om jouw werk nog uit te voeren. Door de wet zijn jouw werkgever en jij verplicht goed naar jouw mogelijkheden te blijven kijken. Als jouw functie niet meer aansluit moet je geholpen worden om intern of extern herplaatst te worden. Geef het dus eerlijk aan.

De rol van jouw werkgever

De eerstejaarsevaluatie is voor jouw werkgever een belangrijk moment omdat hij nu kan beoordelen of hij eigenlijk wel alles gedaan heeft om jou weer aan het werk te krijgen. Dit moment is ook belangrijk voor hem om te weten te komen of jij misschien nog behoeften hebt die tijdens de tussentijdse evaluaties niet besproken zijn. De eerstejaarsevaluatie is een moment waarop alle partijen zoals de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, jij, jouw specialisten maar vaak ook het UWV betrokken worden bij de voortgang van het traject. Je zet met elkaar op een rij waar je het komende jaar naar toe gaat.

Tweede Spoor

Dit is vaak het moment dat er gekeken wordt of er een tweede spoortraject ingezet moet worden. Als het namelijk niet lukt om je in jouw eigen functie aan het werk te krijgen, moet jouw werkgever volgens de wet ook onderzoeken of jij misschien in een andere functie (binnen of buiten het bedrijf) past en structureel aan het werk kan.

Deskundigenoordeel

We hebben het al eerder genoemd; jouw werkgever gebruikt dit moment om te beoordelen of hij de juiste (wettelijke) dingen doet om jou zo goed mogelijk te begeleiden. Tijdens de eerstejaarsevaluatie komt ook vaak de onvrede naar boven bij jou of jouw werkgever wat misschien al eerder in dit traject is ontstaan. Bijvoorbeeld als jij nog graag in jouw functie wil proberen te herstellen en jouw werkgever daar, op basis van het advies van de bedrijfsarts, geen mogelijkheden voor ziet. In zo’n geval kunnen jullie allebei het initiatief nemen om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Het is goed om dat samen te doen in plaats van apart, dat scheelt ook in de kosten. Het deskundigenoordeel is een onafhankelijk advies van het UWV. Zij onderzoekt en beoordeelt of en hoe jullie je best gedaan hebben om het re-integratietraject te laten slagen. Zij kijkt vooral of jullie aan je verplichtingen voldaan hebben en kan daarnaast antwoord geven op de door jullie gestelde vragen.

Wil je meer weten over hoe je een deskundigenoordeel moet aanvragen? Lees dan verder onder deskundigenoordeel aanvragen.

Alle stappen zorgen er dus voor dat je opnieuw met elkaar bekijkt of jullie op het juiste spoor zitten om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

Ben je ziek en wil je meer weten over wat er op je afkomt? Lees hier op ONICA.nl wat jij zelf kan doen.

 

Details

Categorie

Poortwachter

Datum

1 juni 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form