Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Doorstart door een vreemde

Eigenlijk is doorstart een verwarrende term want als het bedrijf failliet is, gebeurt er verder niets meer in en met het bedrijf (de rechtspersoon) zelf. Een doorstart is eigenlijk een nieuwe start.

In de regel zijn er twee manieren waarop een bedrijf verder kan:

  1. Het bedrijf wordt doorverkocht aan een ander en daarmee overgenomen (Overname)
  2. Het bedrijf is failliet en de inhoud van het bedrijf wordt overgenomen door een ander of de huidige directeur (Doorstart)

Hier spreken we over een doorstart door een vreemde; het bedrijf is failliet en haar spullen, machines en mensen kunnen worden overgekocht door een ander bedrijf. Als het bedrijf waar je werkt failliet is komt er een curator in beeld. Het is de taak van een curator om ervoor te zorgen dat er nog zoveel mogelijk geld binnenkomt. Een manier om dat te doen is om spullen van het bedrijf te verkopen.

Als de curator een koper vindt, kan deze koper de inhoud (middelen, machines, mensen) van het bedrijf overnemen. Bij een doorstart wordt er vaak dezelfde naam gebruikt voor het nieuwe bedrijf. Het nieuwe bedrijf begint met een schone lei, schulden en personeel horen bij het deel dat failliet is.

Als het bedrijf waar jij werkt een doorstart kan maken, kan het zijn dat de curator van mening is dat je door moet blijven werken totdat er een koper is gevonden. Dit betekent voor jou vaak zicht op nieuwe kansen in een nieuw bedrijf.

Als er een koper wordt gevonden voor het klantenbestand, bestaat er een kans dat deze nieuwe eigenaar ook personeel nodig heeft om het werk voor deze klanten uit te voeren.
Een curator zal ook kijken of er mogelijkheden zijn om jou en/of jouw collega’s door ‘te verkopen’ aan de nieuwe eigenaar van het klantenbestand. Je wordt natuurlijk niet echt verkocht maar er wordt wel gekeken in hoeverre het haalbaar is om personeel over te dragen of mee te nemen.

Als het bedrijf een doorstart maakt en je wordt meegenomen naar de nieuwe werkgever betekent dit dat je een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt. Je voert dan je oude werk uit maar bij een nieuwe werkgever en vaak ook onder nieuwe arbeidsvoorwaarden.

De curator is iemand die door de rechter is aangesteld als verantwoordelijke voor het bedrijf. De curator vervangt daarmee het gezag of de verantwoordelijkheden van jouw werkgever of directeur.

Details

Categorie

Ontslag bij faillissement

Datum

22 december 2014

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht