Yonkers

Als het op je werk even niet werkt, brengt ONICA het gesprek (weer) op gang
blog

Bedrijfsarts bezoeken

Het bezoeken van de bedrijfsarts is een wettelijk taak die deel uitmaakt van de Wet verbetering Poortwachter. Het is een van de taken die gedurende jouw hele ziekteperiode moet worden uitgevoerd. Je spreekt de bedrijfsarts in ieder geval één keer in de eerste acht weken van jouw ziekteperiode.

Tijdens deze periode zal je meerdere keren de bedrijfsarts bezoeken. Jouw eerste bezoek is vaak voor een probleemanalyse. Andere bezoeken zijn vaak een voortgangsconsult. Het is helemaal afhankelijk van jouw situatie of en hoe vaak je de bedrijfsarts bezoekt. In de praktijk evalueert de bedrijfsarts om de zes weken jouw situatie.

Volgens de wet evalueer je elke zes weken met jouw leidinggevende. Het is dus niet wettelijk verplicht elke zes weken met de bedrijfsarts te evalueren. Als jouw werkgever het proces wel zo heeft ingericht, dan ben je verplicht gehoor te geven aan iedere oproep van de bedrijfsarts.

Jouw rol

Bij het bezoeken aan de bedrijfsarts is het jouw verantwoordelijkheid om hem de juiste medische informatie te geven. Het helpt dus als je medische verslagen van jouw huisarts of specialist meeneemt. Een bedrijfsarts kan onmogelijk in een half uur beoordelen wat al jouw klachten zijn. Als jouw klachten aan de buitenkant niet te zien zijn, is het lastig om een goede inschatting te maken van jouw beperkingen. Je helpt vooral jezelf, maar ook de bedrijfsarts als je tijdens de bezoeken meer informatie kunt geven over jouw fysieke of mentale aandoeningen. Zo zorg jij ervoor dat de bedrijfsarts jouw klachten serieus in zijn advies meeneemt.

De rol van jouw werkgever

Het is de taak van jouw werkgever dat hij zich geregeld laat adviseren door de bedrijfsarts over jouw (on)mogelijkheden. Natuurlijk vertel je jouw werkgever vast over een aantal details van jouw ziekte. Toch mag hij wettelijk niet alleen afgaan op wat jij vertelt. Tenslotte is jouw werkgever geen arts en kan dus zelf niet goed inschatten wat je wel of niet kan. Het is daarom zijn verantwoordelijkheid om zodra er iets verandert in jouw situatie de bedrijfsarts weer om advies te vragen.

Ben je ziek en wil je meer weten over wat er op je afkomt? Lees hier op ONICA.nl wat jij zelf kan doen.

Lees ook het artikel: De wettelijke stappen bij ziekte.

Details

Categorie

Featured Poortwachter

Datum

1 juni 2015

Auteur

ONICA.nl

social
Deel dit bericht
Comment Form